Project Description

Sadrži sve esencijalne aminokiseline, sa izuzetkom triptofana, zatim vitamine B1, B2, B5, B6, B7, vitamin P i mnoge minerale, Jod, Selen, Natrijum, Kalijum, Cink, Fosfor i Gvožđe. Pored toga, sadrži i Hlorofil, koji ubrzava regeneraciju ćelija.

Takođe u svom sastavu ima vlakna cerealije, koja vezuju i izbacuju iz organizma sve, nagomilane štetne materije.

Proteini iz Bukovače su po svom sastavu, vrlo slični životinjskim. Pored toga sadrži i veliki procenat, ugljenih hidrata i samo oko 4% masti.

Glavni nosioci lekovitosti kod pečuraka, su složeni šećeri-polisaharidi.

Među njima, najvažniji je Beta 1,3/1-6-glukan, koji se nalazi i u Bukovači. On pomaže snižavanju nivoa holesterola i triglicerida u serumu.
Ako se osušena Bukovača, dodaje u kolicini od 4% ukupnoj dnevnoj ishrani, nivo holesterola ce za dva meseca, opasti za 65-80% (Bobek at all 1993.) Slovačka Republika je pomogla kliničku studiju, Naučnog Instituta Ministarstva Zdravlja, Slovačke u istraživanju Bukovače, kao antioksidanta i prirodnog sredstva za snižavanje holesterola i triglicerida.
Bukovače mogu pomoći onima koji imaju kardiovaskularne probleme. Antitumorna aktivnost ovog Beta-glukana je izuzetno snažna. Ona se ispoljava na zaustavljanju rasta tumora, bilo da se gljiva kao takva konzumira ili da se koristi ekstrakt, tj. preparat u kome je sadrzan ovaj polisaharid.
Doze od 0,1mg/kg do 0,2mg/kg Beta-glukana, pokazuju izuzetno značajan efekat inhibicije tumora. (Yoshioka 1984,National Cancer Research Institute,Tokyo,Japan)