Project Description

Hericium erinaceus doprinosi, obnavljanju ćelija nervnog sistema.
Metaboliti iz plodonosnog tela sa antimikrobnim efektom uspešno deluju na Salmonella-u, preko stimulacije imunog sistema. Inhibitorno deluju i na Helicobacter pylori kod pacijenata sa hroničnim gastritisom i čirom na želucu. Neki sastojci gljive prolaze krvno-moždanu barijeru i mogu da stimulišu sintezu NGF (faktor rasta nerava), bez neželjenih efekata.
HERICIUM  ERINACEUS sadrži kalijum, cink, gvožđe, germanijum, selen, fosfor i jako malu količinu natrijuma. Uz to, gljiva sadrži i sve esencijalne aminokiseline, kao i polisaharide i polipeptide.
BOLESTI KOD KOJIH POMAŽE GLJIVA HERICIUM ERINACEUS
Nervna oboljenja: – demencija, Alchajmerova bolest, multiplex skleroza, distrofija mišića, neuronske degeneracije, depresija, šizofrenija, autizam, retov sindrom.
Pomaže kod čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, kod čireva u debelom crevu (Chronova bolest),čireva na jednjaku, ulceroznog kolitisa, gastritisa, atrogičnog gastritisa.
Takođe, ova gljiva se u Kini primenjuje za lečenje malignih bolesti jednjaka i želuca.
Regulacija telesne težine: anoreksija i bulimija, gojaznost.
Druga delovanja gljive  HERICIUM  ERINACEUS su: regulacija holesterola i triglicerida u krvi, regulacija nivoa šećera u krvi, smanjuje upale u organizmu, smanjuje oticanje i zadržavanje suvišne vode u organizmu, povećava toleranciju boli.
Ovo je gljiva koja može promeniti shvatanje da su nervne ćelije neobnovljive.